KLEINER
APRICOT 7 XO

CHARAKTER VÝROBNÍHO PROCESU

Malosériový destilát odrůdového ovoce původem od malých pěstitelů. Devítiměsíční fermentace kvasu neodpeckovaných plodů, které se v průběhu kvašení samovolně rozpadnou. Kvas se poté cedí, aby se zbavil pecek. Třístupňová destilace za řízené teploty, zrání 5,5 roku v nových dubových sudech + 15 měsíců v sudech po sherry oloroso. Destilát je lahvován bez použití filtrace, díky čemuž si uchovává plnou ovocnou chuť s reflexy sherry.

VZHLED

Barva hrozinkově medová, jiskrná, velmi dobrá viskozita.

VŮNĚ

Meruňková s delikátními podtóny mléčné čokolády a meruňkové pecky.

CHUŤ

Ovocně nasládlá s nádechem sušeného ovoce a meruňkové zavařeniny, dostatečně dlouhý závěr se stopami hřebíčku.

PRŮBĚH VEGETAČNÍHO OBDOBÍ

Teplotně průměrný rok s teplotou 9 °C. Nejvyšší průměrná teplota připadla na červenec (22,4 °C). Srážkově rovněž průměrný rok s úhrnem 591 mm. Nejvíce srážek (101,5 mm) spadlo v červnu. Nejméně srážek spadlo v červenci, a to jen 7,5 mm, což je neobvyklé. Slunce svítilo nadprůměrně, jak svědčí úhrn 1 854 hodin (nejdéle, 358,5 hodiny, svítilo v červenci, přičemž průměr za období 1981 až 2017 je 250 hodin). Rok lze charakterizovat jako teplotně a srážkově průměrný s mírně nadprůměrným slunečním svitem s výjimkou měsíce července, kdy byla průměrná teplota o 3,1 °C vyšší oproti normálu, spadlo jen minimální množství srážek a slunce svítilo nadprůměrně.


Rok sklizně: 2006
Rok destilace: 2007
Obj. alkoholu: 43 %
Délka zrání: 5,5 roku v nových dubových sudech + 15 měsíců v sudech po sherry oloroso

 

KOUPIT